Život za vjeru i domovinu

  • trajanje: 1 dan
  • mjesta: Jamnica Pisarovinska, Donja Kupčina, Lasinja

Kroz povijest su se na pisarovinskom području mijenjali brojni sustavi i režimi od kojih su neki uvelike utjecali i na razvoj vjere u ovim krajevima. Župna crkva sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj svjedok je tih turbulentnih vremena. Za vrijeme II. svjetskog rata, kada se o vjeri nije moglo otvoreno govoriti, župnik župe sv. Martin, velečasni Ivan Butorović, stradao je mučeničkom smrću, 1944. godine. U spomen na njegovu muku i smrt, na ulazu u drvenu kuriju pokraj župne crkve stavljena je spomen-ploča. 

Nakon posjeta župnoj crkvi u Jamnici Pisarovinskoj, predlažemo vam da posjetite i Donju Kupčinu. U novije doba, za vrijeme Domovinskog rata, župna crkva sv. Marije Magdalene nalazila se na prvim crtama bojišnice. Crkva i okolna mjesta su u to vrijeme pretrpjela brojna razaranja i uništenja, a žitelji bili prognani. Unatoč tome, župljani su nakon završetka rata, čvrste volje i duha prionuli na obnovu svoje crkve i života.

U ranim popodnevnim satima predlažemo vam da prošetate uz rijeku Kupu, te iskoristite vrijeme za molitvu i meditaciju temeljenu na Isusovoj rečenici: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Iv 15, 13).

Nakon duha nahranite i tijelo mini piknikom uz Kupu ili kušajte autentične specijalitete u lokalnim restoranima.

U popodnevnim satima posjetite obližnju Lasinju koja je ozbiljno stradala u Domovinskom ratu. Posjetite samostan i obnovljenu crkvu, koja je bila srušena u listopadu 1991. g. Crkva je posvećena sv. Antunu Padovanskom, a kasnije također i BDM Kraljici Mučenika, kako bi bile obuhvaćene sve nedužne žrtve koje su pale u cvijetu mladosti braneći ove prostore.

*U dogovoru s našim partnerima postoji mogućnost za organizaciju individualnih i grupnih tailor made izleta.

Comments are closed.