Tragom mučenika

  • trajanje: 1 dan
  • mjesta: Jamnica Pisarovinska, Donja Kupčina

Kroz povijest su se na pisarovinskom području mijenjali brojni sustavi i režimi od kojih su neki uvelike utjecali i na razvoj vjere u ovim krajevima. Župna crkva sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj svjedok je tih turbulentnih vremena. Za vrijeme II. svjetskog rata, u vrijeme kada se o vjeri nije moglo otvoreno govoriti, župnik župe sv. Martin, velečasni Ivan Butorović, stradao je mučeničkom smrću 1944. godine. U spomen na njegovu muku i smrt, na ulazu u drvenu kuriju pokraj župne crkve stavljena je spomen-ploča u čast vlč. Butoroviću. 

Nakon posjeta župnoj crkvi u Jamnici Pisarovinskoj, predlažemo vam da otkrijete prirodne ljepote ovih šumskih brežuljaka. U blizini Jamnice Pisarovinske nalazi se mjesto Lučelnica u kojoj se nalazi drvena kapela svetog Duha gdje možete zastati u molitvi okruženi cvrkutom ptica i šumorom vjetra među krošnjama drveća. 

Nakon obilaska Jamnice Pisarovinske i Lučelnice, predlaženo da posjetite i Donju Kupčinu. U novije doba, za vrijeme Domovinskog rata, župna crkva sv.Marije Magdalene u Donjoj Kupčini nalazila se na prvim crtama bojišnice. Crkva i okolina mjesta su u to vrijeme pretrpjela brojna razaranja i uništenja, ali svejedno to nije pokolebalo duh župljana koji su nakon završetka rata prionuli na obnovu svoje crkve.

Dok se nalazite u Donjoj Kupčini, poznatom i kao selo roda, preporučujemo vam da zastanete i u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina koji je drugi po veličini muzej na otvorenom u Hrvatskoj.

Prošetajte uz rijeku Kupu, posjetite i drvenu kapelicu sv. Leonarda u Gradecu Pokupskom i kušajte neke autentične specijalitete ovog kraja u lokalnim restoranima.

Comments are closed.