Vikend - hodočašće šumskim brežuljcima

  • trajanje: 2 dana
  • mjesta: Jamnica Pisarovinska, Lučelnica, Dvoranci, Pisarovina, Podgorje Jamničko, Donja Kupčina, Gradec Pokupski

Pisarovinsko područje poznato je po slikovitim šumskim brežuljcima kojima odzvanja pjev ptica, te vijugavom toku rijeke Kupe koja obilježava ovaj kraj. Upravo zbog svojih prirodnih ljepota, idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice i povratak Bogu, u molitvi i miru prirode.

Započnite svoje hodočašće razgledom i molitvom kod župne crkve sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj. Potom slijedite asfaltiranu cestu kroz šumske brežuljke koja vas usponima i spuštanjima vodi do mjesta Lučelnica. Od Jamnice Pisarovinske do Lučelnice udaljenost je oko 5 km i treba vam u prosjeku 1 h i 30 min da prošetate tom rutom. U Lučelnici, molitvom kod prelijepe kapele svetog Duha nastavite svoj duhovni hod.

Poslije kratke stanke počnite se vraćati u smjeru iz kojeg ste došli i nakon cca 750m skrenite lijevo. Put vas dalje vodi prema Dvorancima. Kad dođete u mjesto vidjet ćete autentičnu drvenu kapelu svetog Trojstva okruženu prekrasnim zelenilom. Tu iskoristite priliku da zastanete i izmolite molitvu Presvetom Trojstvu za svoju obitelj. Od Lučelnice do Dvoranaca udaljenost je također oko 5km.

Slijedeći dalje cestu, imate još oko 4 km (otprilike 45 min šetnje) natrag do samog mjesta Pisarovina gdje se možete okrijepiti i zastati na ručku

Nakon odmora u Pisarovini, oni malo aktivniji mogu  prošetati 2km usponom do Podgorja Jamničkog, gdje ih čeka još jedan biser, a to je kamena kapela svetog Vida. Ovdje se možete pomoliti i uživati u šumskom zelenilu i miru.

Nakon noćenja u nekoj od kuća za odmor u općini Pisarovina, preporučamo vam da sudjelujete na nedjeljnoj svetoj misi u 10h, u župnoj crkvi svete Marije Magdalene u Donjoj Kupčini. 

Nakon mise slijedi nastavak hodočašća prekrasnim krajolikom uz samu rijeku Kupu, u smjeru Gradeca Pokupskog. U tom mjestu nalazi se mala drvena kapelica posvećena sv. Leonardu. Nakon molitve i okrijepe, vratite se smjerom iz kojeg ste došli uz rijeku Kupu, natrag do Donje Kupčine. Udaljenost između ta dva mjesta je oko 6 km u jednom smjeru, za što će vam trebati oko 2 sata lagane šetnje uz fotografiranje prekrasnog krajolika Pokuplja.

Po povratku u Donju Kupčinu završavate svoj vikend – obilazak crkava i kapelica po šumskim brežuljcima pisarovinskog kraja.

*U dogovoru s našim partnerima postoji mogućnost za organizaciju individualnih i grupnih tailor made izleta.

Comments are closed.