Božić u Pisarovini

  • trajanje: više dana
  • mjesta: Donja Kupčina, Jamnica Pisarovinska

U blizini glavnog grada Zagreba, smjestio se pisarovinski kraj s bogatom božićnom tradicijom koja je i dalje jednim dijelom prisutna  kod lokalnog stanovništva. 

Za vrijeme adventa posjetite Zavičajni muzej Donja Kupčina u kojem se čuva etnografska baština ovog kraja. U muzeju možete doznati kako su nekada ljudi na ovim područjima izrađivali svoje božićne ukrase i pogledati izložbu božićnih ukrasa. Ako ćete imati vremena, rezervirajte svoje mjesto na božićnoj radionici,u sklopu muzeja, na kojoj možete naučiti kako izrađivati ove tradicionalne kupčinske božićne ukrase od krep papira i ovce od gline, tijesta i vune.

U sklopu muzeja, pod stručnim vodstvom vodiča, doznajte više i o tradicionalnim božićnim običajima u ovom kraju. 

Ako planirate svoj posjet pisarovinskom kraju na više dana, onda vam svakako preporučujemo i sudjelovanje na misi zornici u jednoj od župnih crkvi – župna crkva sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini ili župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Jamnici Pisarovinskoj.

Tradicionalno se na ovom području održava Božićni koncert na kojem nastupaju crkveni zborovi i KUD-ovi. Božićni koncert održava se u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora. Osim spomenutog Božićnog koncerta u društvenom domu Donja Kupčina u prosincu se održava i koncert Pjesmom do Božića na kojem nastupa KUD „Magdalena“ iz Donje Kupčine i gosti iz raznih krajeva Hrvatske.

Rezervirajte svoj smještaj u jednoj od kuća za odmor u ovom kraju i osjetite puninu mira i božićnog blagoslova okruženi toplinom drvenih kuća, mirisima pečenog domaćeg kruha i svježeg sira te gostoljubivosti vaših domaćina.

Comments are closed.