Kapela svetog Vida, Jamničko Podgorje

Kapela se nalazi u Podgorju Jamničkom na brijegu iznad naselja Pisarovina okružena šumskim zelenilom i mirom.

Ova kamena kapela je sagrađena na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Na pročelju kapele nalazi se niša s oslikanim prikazima Srca Isusovog i Srca Marijinog te djelomično sačuvani medaljoni s prikazima Evanđelista.

Za vrijeme Domovinskog rata kapela je teško oštećena, a obnovljena je 2013. godine. U unutrašnjosti je sačuvan  dio glavnog oltara iz 1726. godine, dok se bočni rokoko oltari svetoga Stjepana i svetog Antuna obnavljaju.

Molitva svetom Vidu

Sveti Vide, slavni mučeniče, koji si posvjedočio svoju vjeru u Isusa Krista, žrtvujući vlastiti život, obraćamo ti se puni povjerenja.

Štiti i brani naše mlade kako bi oni bili Nada u bolje sutra. Budi blizu starijima kako bi bili učitelji života. Štiti naše mjesto i sve njegove mještane, kako bi vjerni kršćanskoj tradiciji, i nadalje živjeli vjeru svojih predaka. Daj da te nasljedujemo u krepostima te tako ostanemo postojani u vjeri, nadi i kršćanskoj ljubavi. Pomozi nam da nasljeđujemo Krista na njegovom križnom putu i tako ustrajemo u dobru cijeloga života, kako bismo mogli jednoga dana zajedno s tobom i sa svima svetima uživati Nebesko kraljevstvo. Amen.