Kapela svetog Duha, Lučelnica

Prvi spomen kapele seže u 1668. godinu, a prema dostupnim podacima nova kapela sagrađena je 1704. godine, te iznova u 19. stoljeću. Drvena crkvica iz 19. st. je građena na tradicionalni način s planjkama vezanim na nemški sjek.  Današnja drvena kapela potječe iz 1935. godine. 

Na pročelju se nalazi plitki trijem sa malim zvonikom. Unutar crkvice se nalazi sačuvan manji oltar pučkog baroknog stila iz 1749. godine s dva kipa (sv. Jurja i sv. Florijana) i oltarnom slikom koja prikazuje Krunidbu Blažene Djevice Marije.  Zidove kapele krasi Križni put, djelo suvremenog slikara i kipara Mate Mihinice iz sela Obrezina u Turopolju. Na atici je kip sv. Mihovila koji je okružen anđelima. 

 

Molitva Duhu Svetom za svaki dan

O, božanska Ljubavi, sveta zajednico Svemoćnog Oca i Preblaženog Sina, svemoćna pomoći, Duše Sveti, predobri Tješitelju žalosnih! Izlij se svojom jakom silom u dno srca moga, prebivaj u njemu i razveseli sve tamne kutove te zapuštene kuće trakom svoga sjajnog svjetla, pohodi me i oplodi obilnom rosom svojih milosti tvrdu zemlju duše moje, koja odavno potpuno suha gine i vene.

Rani strelicom svoje ljubavi moju nutrinu, užeži i pronikni spasonosnim plamenom duh moj, rasvijetli me ognjem svete revnosti i sažeži sve što je nečisto, a što se tako čvrsto drži duše mi i tijela! Napoji me rijekom svojih slasti, da više ne pođem za otrovnom slašću ovoga svijeta. Sudi mi, Gospodine, i odvoji me od naroda nesvetoga, uči me vršiti tvoju Volju, jer Ti si Bog moj!

Vjerujem da Ti svakoga, u kome stanuješ, činiš hramom Oca i Sina. Blago onome, tko te za gosta primi, jer će se, po tebi, u njemu nastaniti i Otac i Sin. Amen.