Crkva svetog Martina biskupa, Jamnica Pisarovinska

Crkva svetog Martina biskupa smještena je u mjestu Jamnica Pisarovinska, na vrhu brijega iznad naselja Pisarovina. S ovog sakralnog bisera pisarovinskoga kraja pruža se prekrasan pogled na obližnja mjesta u udolini.  

Gotička konstrukcija crkve potječe iz 13. stoljeća. Oko 1642. godine crkva je bila ruševna, pa je nova barokna jednobrodna građevina podignuta u vremenu od 1740. do 1746. godine.  Crkva je danas okružena cinktorom.

U unutrašnjosti dominira bogati inventar baroknog i postbaroknog obilježja (oltari i kipovi iz 18. st.). Glavni oltar iz 1741.godine u potpunosti je sačuvao svoj barokno drvorezbarski namještaj ukrašen s osam kipova i ornamentalnim motivima. Na bočnom oltaru nalazi se slika Četrnaest Svetih Pomoćnika, nastala sredinom 18. stoljeća, a danas zauzima istaknuto mjesto u likovnoj baštini pisarovinskog kraja. 

Zaštitnik sveti Martin, svjedoči o tome kako su ovu župnu crkvu sagradili francuski templari, pripadnici križarskog reda, koji su u krajeve u kojima su se zadržavali uvodili svoga sveca zaštitnika. Sveti Martin ujedno je i zaštitnik župe i općine Pisarovina. Položaj ove crkve je odabran tako da vlada i povezuje čitavi kraj od Okića do prijelaza na rijeci Kupi gdje se nalazi most. 

Drvena kurija župnog dvora je podignuta 1785. godine odmah pored župne crkve. Riječ je o prizemnici s podrumom, koja je sagrađena od drveta i kamena, te danas predstavlja rijedak primjer izvornog graditeljstva pisarovinskog kraja.

Pored ulaza u župni dvor nalazi se spomen ploča podignuta u čast vlč. Ivana Butorovića (1899. – 1944.), župnika u župi sv. Martina u Jamnici Pisarovinskoj, koji je stradao mučeničkom smrću za vrijeme II. svjetskog rata.  

Molitva svetog Martina (za nastavak borbe za Boga)

Gospodine, ako sam i dalje potreban Tvom narodu,
neću izbjegavati trud.
Neka bude volja Tvoja.
Vodio sam dobru bitku dovoljno dugo.
Ipak, ako me, Gospodine, obvežeš da nastavim bitku
u bojnim redovima Tvoje obrane,
nikad neću tražiti izgovor zbog manjka snage.
Ispunit ću sve što si mi povjerio.
Dok Ti zapovijedaš,
ja ću se boriti pod Tvojom zastavom.

Amen.