Crkva svete Marije Magdalene, Donja Kupčina

Na području naselja Donja Kupčina u blizini rijeke Kupe, nalazi se župna crkva posvećena svetoj Mariji Magdaleni.

Drvena crkva svete Marije Magdalene sagrađena je 1556. godine, a četiri godine kasnije zagrebački biskup Juraj Drašković osnovao je i župu u Donjoj Kupčini. Drvena crkva je 1672. godine zamijenjena zidanom, a današnja građevina poprimila je svoj konačan oblik 1749. godine. Naime te je godine pod pokroviteljstvom vlastelinstva Erdödy u Jastrebarskom, kupčinska župna crkva nadograđena i uređena u kasnobaroknom stilu. Za gradnju ove kamene crkve veže se i jedna zanimljiva legenda

Crkva je stradala u Domovinskom ratu 1991. godine, a dio nje je obnovljen 2007.

Crkva je okružena cinktorom, a u prostor ispred ulazi se kroz barokni portal. Na pročelju se nalazi  zvonik pored kojeg je glavni ulaz u crkvu.

Centralna građevina sadrži plitke bočne kapele s inventarom koji datira iz 18. i 19. stoljeća. Nad crkvenim brodom se nalazi kupolasti svod s prikazom svetaca i ornamentalnih motiva. Unutar crkve je vrijedna mostranca (pokaznica) stara preko 300 godina. 

Ova župna crkva, jedna od rijetkih na ovom području, posvećena je svetoj Mariji Magdaleni koja je svjedočila Kristovom Ukrsnuću. 22. srpnja slavi se spomendan svete Marije Magdalene, koji je papa Franjo na svetkovinu Srca Isusova, 3. lipnja 2016. uzdignuo na razinu blagdana.

Molitva

Bože, sveta Marija Magdalena vidjela je uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist živ te ga jednom ugledati kao Kralja vječne slave. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.