Kulturno naslijeđe

Na području Pisarovine postoji duga tradicija u očuvanju autentičnog kulturnog naslijeđa. Na području općine djeluju tri kulturno – umjetnička društva: “Bratinečko srce” iz Bratine, “Magdalena” iz Donje Kupčine i KUD „Vrhovje“ župe Dubranec. Prikupljanjem, obradom i izvođenjem tradicionalnih pjesama i plesova ova kulturno – umjetnička društva sudjeluju u očuvanju etnografske ostavštine pisarovinskog kraja. 

KUD “Bratinečko srce” poznato je kao čuvar tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, te je član Međunarodne unije folklornih skupina – IGF,8 sa sjedištem u Nici u Francuskoj. KUD “Magdalena” izvođenjem tradicionalnih plesova i pjesama doprinosi očuvanju kulturne baštine Donje Kupčine. KUD „Vrhovje“ župe Dubranec nazvano je prema istoimenom mjestu kojem pripada župa, a u sklopu društva djeluje tamburaška sekcija i plesne folklorne skupine za različite uzraste.

Jurjevo

Jurjevo (Jurjevdan ili Đurđevdan) je narodni blagdan koji se slavi 23. travnja. Smatra se pravim početkom proljeća i početkom poljodjelskih radova. To je najpovoljnije vrijeme za sadnju povrća u vrtu. Snagu proljeća i plodnosti utjelovljuje sv. Juraj na bijelom konju koji opremljen štitom i kopljem svladava zmaja, odnosno snagu zime. Jurjevdan je i blagdan pastira jer su nekada na taj dan, unajmljivali pastire, stoku gonili na ispašu i kitili je cvijećem i zelenilom.

Na raskrižjima su se uoči Jurjevdana palile jurjevske vatre, krijesovi, oko kojih se plesalo, a potom se na živim izvorima pila voda. Uoči Jurjevdana, djevojke su radi ljepote umivale lica u vodi u kojoj su natopljene ljubičice i drugo cvijeće. Cvijećem koje cvate u to vrijeme, jorgovan, đurđice, ljubičice, i zelenim granama ukrašavali su se domovi. Još i danas se njeguje običaj ophoda jurjevčana selom.

U prošlosti bi se uoči blagdana okupljale grupe mladića, Jurjevčani koji su prolazili selom od kuće do kuće i pjevali „Pisan Vuzam prošao, zelen Đuro došao iz zelene gore u to ravno polje…“. Pritom su nosili košare okićene jorgovanom u koju su skupljali jaja koja su dobivali u ophodu, nakon otpjevane pjesme. Potom bi otpjevali zahvalnu kiticu pjesme: „Mi vam hvali, Bog vam plati i Marija Božja mati…“ i nastavljali dalje. Običaj ophoda jurjevčana i paljenja krijesa njeguju kulturno umjetnička društva u Donjoj Kupčini, Bratini i Lučelnici s mjesnim odborom Lučelnice.