Kako se nekad živjelo

Život sela početkom 20.st. - Prema knjizi „Da bu rodno leto“

Kalendar kupčinskih godišnjih običaja, narodne mudrosti i vjerovanja uvodi nas u prošlost narodne kulture jednog sela u Pokuplju. Sabrane priče, vjerovanja, običaji i izreke od mještana pripovjedača uokvirene u jednu priču dio su njihova djetinjstva i mladosti, a istovremeno opisuju i život sela u prvoj polovici 20. stoljeća koji je po mnogočemu bio drugačiji od današnjeg. Ovaj kalendar je stoga po mnogočemu drugačiji od kalendara čiji dani su označeni samo brojevima.

Zabilježena sjećanja na zaboravljene oblike društvenog života govore o svijetu koji se temeljio na drugačijim vrijednostima i međusobnim odnosima. Pojašnjavaju nam bezbroj životnih situacija u načinu života i privređivanja u skladu s prirodnim zakonitostima. Zabilježeni su i mnogi podaci o načinu života iz usmene predaje o narodnoj mudrosti u obliku izreka koje su nastale u selu kao lako pamtljive i zvučne rečenice u mjesnom govoru kojima se prenosilo narodno iskustvo i životne mudrosti po generacijama.

Oni mudriji i darovitiji oblikovali su tadašnja ljudska duhovna i druga iskustva sažeta i izrečena u slikama i prispodobama iz svakodnevnog života mještana. Autentični su to ovdje zabilježeni dokazi o bogatoj duhovnoj kulturi ljudi koji su kroz stoljeća živjeli u selu Donja Kupčina. U Zagrebačkoj županiji u općini Pisarovina jugozapadno od Zagreba nalazi se Donja Kupčina. Veće je to seosko naselje koje čuva svoj identitet i povijesno narodno blago u Zavičajnom muzeju u selu.