Zavičajni muzej Donja Kupčina

U blizini vijugavih tokova rijeke Kupe, u seoskom naselju Donja Kupčina njeguje se ljubav za očuvanjem kulturne baštine što je dovelo do osnivanja Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, drugog po veličini muzeja na otvorenom u Hrvatskoj. 

Ovaj zavičajni muzej obuhvaća jedinstven sklop seoskih kuća – drvenih prizemnica i čardaka, zajedno s gospodarskim zgradama, te izloženim etnografskim predmetima koji svjedoče o životu u ovim krajevima krajem 19. i početkom 20. st.. Zgrade su od izuzetne povijesne važnosti jer predstavljaju izvorne stambene građevine pisarovinskog kraja.

Svaka građevina predstavlja različite segmente iz života tadašnjeg stanovništva, a međusobno iz povezuje dvorište u kojem dominira stari zdenac. 

Sve drvene seoske zgrade sadrže vrijedne etnografske predmete kao što su tradicijski kućni namještaj s ukomponiranim keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim predmetima. Ovdje se mogu vidjeti sprave za tekstilnu obradu i bogati tekstilni inventar, poljodjelsko oruđe te oruđe za dizanje i vuču, uz mnoštvo drugih tradicionalnih predmeta. 

Šetnjom kroz muzej možete doznati kako su ljudi nekada živjeli u obiteljskim zadrugama, na koji način su obrađivali zemlju, te isto tako doznati na kojem principu funkcionira tkalački stan.

Uz očuvanje bogate etnografske kolekcije, u sklopu muzeja tradicija ovdašnjih krajeva se održava i putem edukativnih radionica na kojima djeca i svi drugi polaznici mogu naučiti tehnike izrade tradicionalnih blagdanskih ukrasa i bolje se upoznati s kulturnom i prirodnom baštinom ovog kraja.

Lokacija

Radno vrijeme muzeja:
Utorak – petak: 9:00 – 13:00
Subota: 10:00 – 14:00